Västkustens DX-klubb

Vi är en grupp radiointresseradFörslag logga VDXKe som sysslar med DX-ing .
Vi kallar oss Västkustens DX-Klubb (tidigare Volvo DX-Klubb) och ingår i Sveriges DX-Förbund sedan mer än 30 år. Om du är intresserad av Volvo DX-Klubbs historia så finner du vår jubileumsskrift från 2004 HÄR.
Vi träffas en gång i månaden på Radiomuseet. Då börjar vi alltid kl 19:00.

 

Under hösten 2020 ser programmet preliminärt ut som följer:

Vi kör möten via Zoom så länge det inte är lämpligt med riktiga möten, men använder våra traditionella benämningar ändå.

Mötesdagar (tisdagar):

“Radiomuseet”    “Tidningsbytarträff/arkivet”
4/8                         18/8
1/9                          15/9
6/10                       20/10
3/11                        17/11
1/12                        15/12

Planerade möten med något radiorelaterat för “Radiomuseet”. “Tidningsbytarträff” får vara mer av social aktivitet.

Vår planerad lyssnarträff på våren ställdes in p.g.a. Corona, men vi hoppas kunna genomföra en på hösten i någon sommarstuga, där det är fritt från störningar och där vi kan vi dra ut långa antenner.

Vi planerar även för ett studiebesök, kanske till Grimeton för att se på Kjell Bengtssons mottagarsamling-

Tidigare aktiviteter

Klubben har tillsammans med Radio Igloo Team producerat ett musikprogram med artister från västra Sverige. Programmet sändes vid två tillfällen i december 2018 på mellanvåg från en fri radiostation i NL. Programmet ändes även två gånger från Nordamerika på kortvåg 6925 kHz med hjälp av Radio Gaga. Tyvärr var konditionerna mot Europa usla de kvällarna.

Till vår lyssnarträff i Loo den 22 november 2019 hade vi i samarbete med Radio Igloo Team och en fri radiostation i Mellaneuropa sammanställt ett musikprogram där våra medlemmar valt ut sin favoritmusik. Programmet, som sändes på 6270 kHz, hördes med goda signaler i större delen av Europa.

Den 17 april 2020 skulle vi haft lyssnarträff i Loo, men den ställdes in. Till den träffen hade vi, tillsammans med Radio Igloo sammanställt ett önskeprogram där våra medlemmar kunde välja sin favoritmusik och också tala in en presentation av sig själva. Programmet sändes från centrala Europa på 4860 kHz och hördes bra runt om i Europa. Ett 60-tal lyssnarrapporter kom via e-mail.

Här är medlemmar från Västkustens DX-Klubb och Malmö Kortvågsklubb på besök på Danmarks Radios långvågssändare i Kalundborg hösten 2017. Längst fram till höger stationens systemspecialist Jens Christian Seeberg som gav oss en djupgående presentation om stationen och dess historia.

Vi har vanligtvis något byggprojekt på gång, för våren är det ännu inte klart vad det blir, men det finns funderingar på att bygga aktiva LF-filter. Förra våren har flera medlemmar byggt frekvensräknare att ansluta till mottagaren.

De flesta av oss ca 15 man i klubben är även medlemmar i Radiohistoriska Föreningen i Västsverige som driver Radiomuseet.

Mer information om vår verksamhet kan du få genom att besöka ett av våra möten eller skicka e-post till vdxk(a)sdxf.se .