Lyckad radioaktivitet från Oscar den II fort

Lördagen den 30-4 och söndagen den 1-5 2014 deltog jag och några andra radioamatörer i en mycket lyckad aktivitet på Fortet belägen på Västerberget.

På lördagen ägnades stor del av tiden att sätta upp antenner, dels en dipol för 80-40 meter, dels en riktantenn för 10-15-20 meter. Vädret var väl inte det bästa på förmiddagen, lite småregnande, men förbättrades under eftermiddagen och kvällen.

Deltog gjorde jag själv, SM6BLT Bengt Lindberg, SA6CJU Ulf Hansson, SM6BTT Lennart Berg, SM6EHL Martin Romleberg.

Digital StillCamera

Digital StillCamera

Det var en hel del förberedelser att göra bl.a. att flytta radiovagnen på två hjul (som hade punktering) till ett bättre läge för att komma närmare en 10 meters fackverksmast. Nya koaxkablar skarvades på, Ra200 radion flyttades in i radiovagnen på nytt, en medhavd Yaesu FT-897 installerades, viss städning gjordes i radiovagnen.

Så kom vi då igång med radiostationerna, jag körde några kontakter på 80 meter telegrafi med Ra200:an, FT-897 provades på 40 meter SSB, störningsnivån var i princip lika med noll, speciellt på 80 meter märktes detta, där man normalt brukar ha en störnivå på mellan S5-S9 beroende på hur man bor.

Med andra ord ett idealiskt radioläge för kortvåg.

Digital StillCamera

Man har en fantastisk utsikt över Södra skärgården och Älvsborgsfjorden från stationsplatsen.

Platsen har nu sedan lång tid tillbaka ett stort militärhistoriskt värde, och framöver planeras öppethållande under sommarperioden, med aktiviteter, visning av fortet på insidan, kanonsalut, samt radiokörning med militära radiostationer, visning av militär-fordon bl.a.

Nu lite historik: Där den 10 meter höga fackverksmasten står idag, stod den första radiomasten för ”Älvsborgs Gnistsignal Station år 1908, det var två master 79,3 meter höga, separerade 80 meter, varav ett betongfundament står kvar. Delar av det andra betongfundamentet ligger söndersprängt lite längre västerut i en stenhög.

Originalritningen finns bevarad på gamla f.d. KA4 förbandsmuseum. Även mastisolatorn och betongfundament finns kvar, där radioantennen kom inifrån ”Fortgraven”.

Digital StillCamera

En av masterna flyttades senare till Gnistängen, där den var i bruk in på slutet av 40-talet.
Så ”Älvsborgs Gnistsignal Station” kan sägas ha återuppstått, ehuru i modernt utförande med radioutrustning från 1958 (Ra200), samt 2005 (FT-897).

Sent på lördagskvällen kopplades riktantennen in, och vi lyssnade på 20 meter, som var fullt av stationer som körde contest, ett flertal stationer från Sydamerika hördes, bl.a. Brasilien hördes. Men nu blev kl 24.00 och det var dags att avsluta dagens radioaktivitet.
Själv skulle jag övernatta i min bil, jag tog på mej min varma scooter-overall, bäddade i baksätet med en madrass, samt kröp ner i en sovsäck och drog en varm filt över mej.
Några timmars sömn blev det i alla fall, i nattens tystnad, men kl 02.00 gick jag upp för att uträtta ett visst behov, då var det en fågel som sjöng för fullt, men sen krånglade jag mej in i sovsäcken igen, nu hade det nästan klarnat upp, kändes som det var ganska nära noll grader utanför bilen.

Men så kl 06.00 var det dags att stiga upp och få mej lite frukost, en aning ledbruten, men nu värmde solen gott, och frukosten intogs med god aptit. Men att sova på en gammal fästning helt ensam och inlåst innanför ett staket kändes tryggt, trots att jag var helt ensam, det var en viss upplevelse.

Digital StillCamera

Så var det dags att öppna radiostationerna, en UHF radio typ Motorola stod inställd på RU2 Göteborgsrepeatern, den öppnade när det var dags att sända ut SSA-bulletinen med SM6CVR som operatör.

Jag checkade in bland många andra, med vår signal SF6FO som var special-signal för Oscar den II fort.

Vid 10-tiden dök SA6CJU Ulf upp med ett antal medarbetare i fort-gänget, de skulle röja bort sly runt berget, för en terrängbana för militärfordon inför sommarens visningar.

SM6EHL Martin dök upp vid tio-tiden, och vi öppnade KV-stationen både Ra200 och FT-897, vi letade nu efter ett antal andra SF-signaler som skulle vara aktiva på KV, men tyvärr lyckades vi inte köra några andra med denna special-signal.

Vädret på söndagen var strålande, visserligen en kall vind drog in från nordväst, men solen värmde gott, det var nog runt +14 grader på em.

Fortchefen Martin Tilander bjöd på pizza, och vi åt oss proppmätta på varsin pizza, dock orkade inte alla äta upp en hel hi !

Digital StillCamera

Nästa aktivitet blir den 6 juni, svenska flaggans dag, då det blir kanon-salut med en 15 cm Boforskanon, och öppet för allmänheten. Säkert kommer jag att vara där och kör radio då.

Informationskälla. Svenska marina kuststationer. En historik 1900-2000 av Arne Ahlström FHT.

Se även Oscar den II fort websida, sök på Google: Oscar den II fort

Av Bertil Bengtsson SM6AAL