Museiinformation

 

Radiomuseet-600-interiör-20Radiomuseet är museet med radio i alla dess former. Här  visas rundradion från de allra första kristalldetektorerna till  dagens ”bergssprängare”. Här kan besökarna följa
sjöfartsradions utveckling från de tidiga gnistsändarna  till dagens avancerade sändare och mottagare.

I avdelningen för TV-mottagare finns byggsatsen från ELFA, från den tid då det var billigare att bygga sin egen TV än att köpa den. Nylonstrumpan, som sades förvandla en svartvit TV till en färg-TV har vi också! AGAs klassiska och eleganta TV i ädelträ, för placering i hörn, ingår också i samlingarna.

I amatörradioavdelningen kan vi beundra de vackra och mycket skickligt
byggda amatörstationerna från mitten av 1920-talet och framåt  till dagens fabriksbyggda tekniska underverk och på mätinstrumentavdelningen  ser vi hur elektroniken gjort sina framsteg genom årtionden.

Militärradion har också fått en egen avdelning där  vi kan förundras över hur tunga de gamla radiopjäserna var  och hur de stackars soldaterna fick kämpa för att handveva generatorerna.

Även den civila sidans radioutveckling visas upp, alltifrån  taxi- och åkerinäringens radiostationer via privatradio, båtradio  och polisradio till mobiltelefoni och ersonsökning.

Naturligtvis finns även en resumé över Televerket  Radios tjänster på 1980-talet.

I museet finns också ett referensbibliotek med över 5100 volymer elektronikhandböcker
och radiotidskrifter.

Elektronikkomponenter och radiorör från de allra tidigaste  exemplaren fram till dagens moderna teknik visas upp i en lärorik  exposé över radioteknikens landvinningar genom årtiondena.

Museet drivs av Radiohistoriska Föreningen  i Västsverige.

Undermenyer:
Informationsmaterial
Öppettider
Avgifter
Tillgänglighet
Kontaktuppgifter, adress och karta
Konferenslokal